Om te kunnen salderen moet je zelf energie opwekken via zon, wind of een coöperatie. De salderingsregeling is vastgelegd in de wet en is voor nu verlengd tot 2025. Vanaf 2025 gaan huishoudens en kleine bedrijven stapsgewijs minder salderen. Vanaf 2031 kan er niet meer gesaldeerd worden.
Net als bij een vast of variabel contract streep je ook bij een dynamisch contract aan het eind van het jaar het aantal afgenomen en teruggeleverde kWh tegen elkaar weg. Het belangrijkste verschil met een dynamisch contract is dat de waarde van zonnestroom en de kosten van stroom van het net niet gelijk aan elkaar zijn. Je krijgt voor terugleveren namelijk het actuele uurtarief per kWh. Dat zou je zelf betalen als je stroom afnam en dat is ieder uur anders. Dus lever je stroom terug tijdens piekuren, dan krijg je ook een hoog uurtarief. En andersom.
Het is belangrijk dat we gaan gebruiken in plaats van salderen. We moeten terug naar waar zonnepanelen oorspronkelijk voor zijn bedoeld: het opwekken én vervolgens gebruiken van duurzame energie. Een dynamisch energiecontract geeft je extra motivatie om zo optimaal mogelijk om te gaan met je eigen opgewekte stroom.